<meni> VIOLINA:

MITI IN RESNICE O UČENJU IGRANJA VIOLINE

Se mar res lahko naučimo igranja violine samostojno iz “Youtuba”, nasvetov iz forumov…?

Glede na razprave in vprašanja v različnih forumih razmišljamo v nadaljevanju tudi mi. Ni veliko govora in literature o tem, kako se je mogoče naučiti igranja violine, vseeno pa odgovorimo na nekatera vprašanja in si oglejmo nekaj novodobnih stereotipov.

VIOLINA JE PRETEŽAK INŠTRUMENT ZA MENE  
(mit: violina je najtežji inštrument za igranje)

Violina ni najlažji inštrument, posebej za samostojno učenje. Problem je v tem, da nima prečk, tako kot ostali inštrumenti, ampak je treba po posluhu “zadeti” pravilno pozicijo prsta na vratu.

Pri tem pa lahko že zelo majhen premik preta pomeni pol tona višje ali nižje.

Mi pa pravimo tako: začetek je težak, kasneje pa je vse skupaj precej lažje, saj se toni ponavljajo in ko enkrat osvojite pravilno razporeditev tonov,  ni več ovir za odlično igranje.

učenje igranja violine

GŠND (Glasbena šola na daljavo): Tekom izobraževanja prikazujemo igranje s POMOČJO NALEPKE, ki prikazuje položaje tonov na vratu. Tako nalepko dobite tudi vi in z njeno pomočjo si močno olajšate razumevanje logike pritiskanja prstov na vratu violine.

VIOLINA IN KLASIČNA GLASBA
(mit: violina je večinoma namenjena igranju klasične glasbe)

Res je, da se violina pojavlja že vrsto let v orkestrih klasične glasbe, vendar pa njena uporaba še zdaleč ni omejena na to zvrst glasbe. Violina je inštrument, ki ga je mogoče uporabiti kot vodilno linijo npr. pri country, folk glasbi pa tudi drugih modernih zvrsteh, čudovito pa se vklopi tudi kot inštrument za ustvarjanje zvočne podlage pri vseh ostalih zvrsteh glasbe.

GŠND: Tekom izobraževanja se naučite nekaj klasične, ljudske in druge komercialne glasbe.

UČENJE IN IGRANJE PO NOTAH
(mit: učenje not je bedarija, note so najbolj dolgočasna stvar na svetu)

violinistka se uči igra na violino

Mit o “težkih in nepotrebnih notah” je tako razširjen, da se jih boji skoraj vsak bodoči violinist, v glavnem pa logiko to razširjajo “inštruktorji”, ki tudi sami ne vedo kaj dosti o igranju violine.

Note v glasbi pomenijo enako, kot črke v govorni besedi.

Vsi poznamo 25 črk abecede in s poznavanjem teh črk si lahko preberemo vse, kar si zaželimo. In nihče s tem nima problema.

Podobno je z notami, s tem da jih je samo 8 (oz. 12 poltonov).

Torej lahko z 8 različnimi toni (skupaj z dodatki) lahko zapišemo ali zaigramo kompletno glasbeno zbirko, ki obstaja na svetu. Zdaj pa razmislite, se je vredno naučiti 8 not, da bi lahko sami “prebirali” vso svetovno glasbeno literaturo?

GŠND: Tekom izobraževanja vas naučimo samo osnovnega poznavanja not, tako da postanete “glasbeno pismeni”.

LESTVICE NISO POMEMBNE!
(mit: lestvice mi pa res ni treba znati, da bi lahko zaigral nekaj pesmi na violini)

Vendar pa zgoraj zapisano še ni bistvo poznavanja not! Iz različnih not sestavimo lestvice.

Glasbena lestvica pa je osnova za razumevanje glasbe. Zakaj se srbska narodno zabavna glasba razlikuje od slovenske? Zakaj “blues” zveni drugače kot “roc&roll”?

Takoj prepoznamo da gre za drugačno glasbo, ne vemo pa, da vse to izhaja iz različnih lestvic. Neka pesem lahko deluje žalostno, druga pa strumno in veselo samo zaradi durove ali molove lestvice.

violinist se uči igrati violino doma

Bistvo je skrito v lestvici. Če kot violinist ne znate zaigrati vsaj durove in molove lestvice – ne znate kaj dosti. Žal je to tako, kot bi rekli, da znate voziti avto, vendar ne znate parkirati. Iz lestvic nastajajo intervali, akordi, tonalitete itd., vse te pojme mimogrede razumete, ko enkrat dojamete kako je zgrajena lestvica.

GŠND: Tekom izobraževanja se naučimo samo osnovne lestvice dur in mol.

KLASIČNA GLASBENA ŠOLA? 
(mit: igranje violine se lahko naučimo igrati samo v klasični glasbeni šoli)

mala violinistka se uči violino po notah

Vrhunskega igranja lahko naučimo v klasični glasbeni šoli, ki jo nadgrajujemo z glasbeno akademijo in eminentnimi inštruktorji glasbe, poleg tega pa so potrebna tudi dodatna teoretična znanja.

Vendar pa ni namen vsakega izmed nas – igrati violino na vrhunskem nivoju. Za potrebe povprečnega človeka, ki igra violino “za svojo dušo” ni nujno potrebno obiskovanje klasične glasbene šole, saj se na zadovoljivem nivoju nauči igranja tudi z domačim inštruktorjem ali pa npr. preko glasbene šole na daljavo.

GŠND: Z našim produktom dobite osnovno glasbeno znanje, ki ga lahko tudi sami nadgrajujete.

VIOLINIST V ENEM MESECU 
(mit: igranje violine se da naučiti tudi precej hitreje kot v enem letu)

Težko verjamemo. Kar se naučiš v enem mesecu, tudi pozabiš v enem mesecu, posebej pa to velja za violino. Brez tehničnih vaj leve in desne roke ne boste dovolj hitro ubirali pravilnih prijemov in igranje bo za vedno ostalo na začetniškem nivoju. V enem mesecu se lahko “za silo” naučite nekaj melodij. To pa je tudi vse.

GŠND: Leto in pol je glede na izkušnje optimalna doba, da se naučite igranja violine – “tako kot se spodobi”.

BOLJŠE RAZUMEVANJE GLASBE 
(mit: razumevanje glasbe nima zveze z mojim igranjem inštrumenta)

Razumevanje glasbe se poveča z znanjem igranja vsakega inštrumenta. To je nesporno, zato je zelo pomembno, koliko na začetku vložimo v igranje, saj so ravno glasbene osnove vir, iz katerega kasneje črpamo in gradimo nadaljnje spretnosti.

Velja pa tudi obratno. Večje razumevanje glasbe izboljša tudi naše igranje na inštrument. Nenadoma spregledamo, kako genialne rešitve so našli nekateri avtorji glasbe, čudimo se kreativnosti in sposobnosti starih mojstrov, pa tudi sami poizkušamo igrati to kar že znamo – vedno bolje in bolje.

učenje in igranje violine na daljavo doma

GŠND: V letu in pol boste dobili zadovoljivo osnovo, da boste slišali glasbo tudi iz drugega zornega kota.

SAMOSTOJNO UČENJE VIOLINE
(mit: sam se lahko naučim vsega, kar se lahko nauči nekdo v vodenem izobraževanju)

Obstaja nekaj literature, kjer praktično izveste skoraj vse, vendar je ta literatura nepovezana in je kot začetnik ne boste mogli “sestavljati” v celoto. Videli boste dele mozaika, ne pa celotne slike. Z dobro osnovo po zaključenem resnem izobraževanju, pa lahko tudi sami nadaljujete učenje igranja violine. Če poznate lestvice boste bistveno bolje razumeli, kaj vam kažejo “tutorji” na “Youtubu” ali kje drugje.

GŠND: Pridobili boste dovolj dobro podlago, da boste sami razvijali “glasbeno žilico” v želeno smer.

PRIMERJAVA Z UČENJEM JEZIKA
Za konec pa naredimo za boljšo predstavo še primerjavo z učenjem jezika.

kobilica violine

Iz priročnikov se lahko se naučimo na pamet nekaj stavkov Španščine (dober dan, kje je ta ulica…), vendar s tem ne bomo znali govoriti Špansko. Žal tudi tistih nekaj stavkov, ki jih poznamo – običajno ne bomo potrebovali. Namesto oprijemljivega znanja se bomo verjetno osmešili v konkretni situaciji.

Veliko bolje je, da gremo na pravi tečaj (ne pet-urni temveč nekaj mesečni), kjer spoznamo osnove jezika in to znanje kasneje še sami nadgrajujemo z branjem, govorjenjem itd.

Enako je z igranjem inštrumenta. Lahko se naučite nekaj melodij iz “You tuba” ali po posluhu, vendar to ni pravo muziciranje, temveč zgolj mehansko ponavljanje tonov. Ko boste v družbi odigrali nekaj pesmi, ki jih znate na pamet boste morali odložiti inštrument. (Potem nekdo predlaga še kakšno pesem in velikokrat slišimo različne smešne izgovore).

GŠND: V Glasbeni šoli na daljavo vam za ceno “štirih rezervoarjev bencina” ponujamo temeljito osnovo, iz katere boste lahko samostojno nadgrajevali svojo glasbena doživetja.

ZAKLJUČEK

Upoštevajoč vsa našteta dejstva smo pri “Glasbeni šoli na daljavo” natančno izluščili tisti del glasbene teorije, ki je nujno potreben za amatersko igranje inštrumenta in petje, opustili pa smo ves “balast”, ki je predmet učenja v klasičnih glasbenih šolah, saj tega resnično ne boste potrebovali, če se nimate ambicij postati vrhunski glasbenik, ali pa se vpisati v srednjo glasbeno šolo in potem še naprej študirati.

Skratka; če želite nekoč igrati npr. v filharmoniji se morate brez dvoma vpisati v klasično glasbeno šolo. Če želite amatersko igrati svoj najljubši inštrument, pa vam močno priporočamo: osvojite trdne temelje, ki so osnova za pravilno igranje violine in brezkončno uživajte v glasbi. Odločitev pa je seveda – vaša.

Naročite paket že danes in po letu in pol si boste z nasmeškom dejali: 
Ja, splačalo se je!  🙂 

become part of our

vision

Talk To Us & We’ll Talk To You!