<meni> DIATONIČNA HARMONIKA:

UČENJU DIATONIČNE HARMONIKE - MITI IN RESNICE

Se mar res lahko zadovoljivo naučimo igranja diatonične harmonike iz “Youtuba”, forumov…?

Glede na veliko število razprav v različnih forumih, želimo v nadaljevanju natočiti čistega vina vsem, ki namenoma zavajajo ali pa so tudi sami zavedeni glede tega, kako se je mogoče naučiti igranja diatonične harmonike. Pa si oglejmo nekaj novodobnih stereotipov.

IGRANJE PO POSLUHU
(mit: “frajtonarce” se lahko naučim igrati samo po “posluhu” in ne rabim pomoči inštruktorja)

Diatonična harmonika je poseben inštrument, njegova posebnost pa je v tem, da je (pred)uglašen na določeno tonaliteto.

PRIMER: Vaša harmonika ima npr. uglasitev C-F-B, kar pomeni, da lahko igramo v teh tonalitetah, po radiu pa slišimo pesem, ki se izvaja iz druge tonalitete (npr. iz Be-Es-As).

Problem je v tem, da z našo harmoniko ne moremo hkrati igrati poleg tiste na radiu, saj je naša harmonika uglašena drugače, kot tista na radiu.

učenje igranje frajtonarce

Zato je pomembno, da se začetniki in tisti z nekaj malega izkušenj najprej naučijo pravilnih prijemov na harmoniki, ter zapiranja in odpiranja meha. Potem, ko znajo nekaj pesmi in razumejo povezavo z basi je vse skupaj veliko lažje. Takrat lahko igrajo tudi po posluhu, saj si lahko v mislih predstavljajo, kako se določena pesem igra na njihovi harmoniki. 

GŠND (Glasbena šola na daljavo): Diatonične harmonike ne poučujemo po notah, temveč za pesem prikažemo normalen in počasen posnetek pritiskanja na gumbe. Tako se na najenostavnejši način naučite igranja “frajtonarce”.

NOTE ZA DIATONIČNO HARMONIKO 
(mit: pesmi za diatonično harmoniko – “frajtonarco” se ne da zapisati z notami)

Mit o notah za “frajtonarco” se velikokrat pojavlja v različnih pogovorih. Pravzaprav obstaja prepričanje, da lahko samo klavirsko harmoniko igramo po notah, diatonično pa igramo samo po posluhu – oz. z uporabo številskih zapisov. To seveda ne drži.

učenje igranje diatonične harmonike

Nota v glasbi pomeni zapis višine določenega tona in njegovo trajanje. Ker s “frajtonarco” igramo tone jih je seveda mogoče zapisati z notami. Problem pa je v različnih uglasitvah “frajtonarc”, zato običajno uporabljamo razpored ABC in štetje gumbov od 1 naprej.

Tako ima vsak gumb svojo oznako – npr. B4 gumb velja na vseh harmonikah enako.

Skratka, tudi diatonično harmoniko lahko igramo po notah, vendar to ni najbolj praktično.

Lažje je zapisati pesem številskim zapisom, saj zajamemo vse vrste diatoničnih harmonik (ne glede na to kako so uglašena), kar je je tudi bolj praktično (kot pa z notami, saj bi morali za vsako uglasitve harmonike zapisati enako pesem z različnimi notami).

GŠND: Tekom izobraževanja ne uporabljamo not, gumbe razdelimo po sistemu ABC.

HARMONIKAR V ENEM MESECU
(mit: igranje diatonične harmonike se da naučiti tudi v enem mesecu)

“Instant” harmonikarji, ki kot zvezde zasvetijo med nami – po pravilu še hitreje ugasnejo. Kar se naučiš v enem mesecu, tudi pozabiš v enem mesecu. Na žalost – tako kažejo lastne, več kot 20 letne izkušnje. Brez tehničnih vaj leve in desne roke ne boste dovolj hitro ubirali pravilnih prijemov in igranje bo za vedno ostalo na začetniškem nivoju. V enem mesecu se lahko naučite nekaj melodij in spremljave. To pa je tudi vse.

GŠND: Leto dni je glede na izkušnje primerna doba, da se tudi vi naučite igranja harmonike – “tako kot se spodobi”.

BOLJŠE RAZUMEVANJE GLASBE
(mit: razumevanje glasbe nima zveze z mojim igranjem inštrumenta)

Razumevanje glasbe se poveča z znanjem igranja vsakega inštrumenta. To je nesporno, zato je zelo pomembno, koliko na začetku vložimo v igranje, saj so ravno glasbene osnove vir, iz katerega kasneje črpamo in gradimo nadaljnje spretnosti.

Velja pa tudi obratno. Večje razumevanje glasbe izboljša tudi naše igranje na inštrument. Nenadoma spregledamo, kako genialne rešitve so našli nekateri avtorji glasbe, čudimo se kreativnosti in sposobnosti starih mojstrov, pa tudi sami poizkušamo igrati to kar že znamo – vedno bolje.

igranje diatonične harmonike v naravi

GŠND: V letu dni boste dobili zadovoljivo osnovo, da boste slišali glasbo tudi iz drugega zornega kota.

SAMOSTOJNO UČENJE DIATONIČNE HARMONIKE 
(mit: sam se lahko naučim vsega, kar se lahko nauči nekdo v vodenem izobraževanju)

Obstaja ogromno literature, kjer praktično izveste skoraj vse, vendar je ta literatura nepovezana in je kot začetnik ne boste mogli “sestavljati” v celoto. Videli boste dele mozaika, ne pa celotne slike. Z dobro osnovo po zaključenem resnem izobraževanju, pa lahko tudi sami nadaljujete učenje igranja “frajtonarce”. Če poznate lestvice in akorde boste bistveno bolje razumeli, kaj vam kažejo na “Youtubu” ali kje drugje.

GŠND: Pridobili boste dovolj dobro podlago, da boste sami razvijali “glasbeno žilico” v želeno smer.

PRIMERJAVA Z UČENJEM JEZIKA
Za konec pa naredimo za boljšo predstavo še primerjavo z učenjem jezika.

gumbi diatonične harmonike

Iz priročnikov se lahko se naučimo na pamet nekaj stavkov Španščine (dober dan, kje je ta ulica…), vendar s tem ne bomo znali govoriti Špansko. Žal tudi tistih nekaj stavkov, ki jih poznamo – običajno ne bomo potrebovali. Namesto oprijemljivega znanja se bomo verjetno osmešili v konkretni situaciji.

Veliko bolje je, da gremo na pravi tečaj (ne pet-urni temveč nekaj mesečni), kjer spoznamo osnove jezika in to znanje kasneje še sami nadgrajujemo z branjem, govorjenjem itd.

Enako je z igranjem inštrumenta. Lahko se naučite nekaj melodij iz “You tuba” ali po posluhu, vendar to ni pravo muziciranje, temveč zgolj mehansko ponavljanje tonov. Ko boste v družbi odigrali nekaj pesmi, ki jih znate na pamet boste morali odložiti inštrument. (Potem nekdo predlaga še kakšno pesem in velikokrat slišimo različne smešne izgovore).

GŠND: V Glasbeni šoli na daljavo vam za ceno “petih rezervoarjev bencina” ponujamo temeljito osnovo, iz katere boste lahko samostojno nadgrajevali svojo glasbena doživetja.

ZAKLJUČEK

Upoštevajoč vsa našteta dejstva smo pri “Glasbeni šoli na daljavo” natančno izluščili tisti del glasbene teorije, ki je nujno potreben za amatersko igranje inštrumenta in petje, opustili pa smo ves “balast”, ki je predmet učenja v klasičnih glasbenih šolah, saj tega resnično ne boste potrebovali, če se nimate ambicij postati vrhunski glasbenik, ali pa se vpisati v srednjo glasbeno šolo in potem še naprej študirati.

Skratka; če želite nekoč igrati npr. v filharmoniji se morate brez dvoma vpisati v klasično glasbeno šolo. Če želite amatersko igrati svoj najljubši inštrument, pa vam močno priporočamo: osvojite trdne temelje, ki so osnova za pravilno igranje harmonike in brezkončno uživajte v glasbi. Odločitev pa je seveda – vaša.

Naročite paket že danes in po letu in pol si boste z nasmeškom dejali: 
Ja, splačalo se je!  🙂 

become part of our

vision

Talk To Us & We’ll Talk To You!