UČENJE IGRANJA CITER - MITI IN RESNICE

Se mar res lahko zadovoljivo naučimo igranja citer samostojno iz “Youtuba”, nasvetov iz forumov…?

Glede na razprave in vprašanja v različnih forumih razmišljamo v nadaljevanju tudi mi. Ni veliko govora in literature o tem, kako se je mogoče naučiti igranja citer, vseeno odgovorimo na nekatera vprašanja in si oglejmo nekaj novodobnih stereotipov.

CITRE SO PRETEŽKE ZAME
(mit: igranje citer se mi zdi pretežko, tega jaz ne morem naučiti, preveč je strun…)

Citre resnici na ljubo niso najlažji inštrument, vendar pa to še en pomeni, da se ga ne morete naučiti igrati tudi vi. Tudi drugi ljudje jih ne bi znali igrati – če ne bi poizkusili!

Z nekaj vaje lahko nadoknadimo vsakršen “antitalent”, najpomembnejša je želja do igranja inštrumenta in ljubezen do glasbe.

Citre zvenijo čudežno že ob enostavnih prijemih s spremljavo, zato ni ovir, da ne bi tudi vi v letu dni osvojili predvidenih materialov in zaigrali svojih najljubših skladbic.

učenje igranje citer

GŠND (Glasbena šola na daljavo): Vsakdo se lahko z dovolj vaje nauči igranja citer do stopnje, ki jo predvideva glasbena šola na daljavo.

LESTVICE NISO POMEMBNE! 
(mit: citre lahko igram brez poznavanja lestvic)

citrarka igra na citre doma

Iz različnih not sestavimo lestvice. Glasbena lestvica pa je osnova za razumevanje glasbe. Zakaj se srbska narodno zabavna glasba razlikuje od slovenske? Zakaj “blues” zveni drugače kot “roc&roll”?

Takoj prepoznamo da gre za drugačno glasbo, ne vemo pa, da vse to izhaja iz različnih lestvic. Neka pesem lahko deluje žalostno, druga pa strumno in veselo samo zaradi durove ali molove lestvice.

Bistvo je skrito v lestvici. Če kot citrar ne znate zaigrati vsaj durove in molove lestvice – ne znate kaj dosti.

Žal je to tako, kot bi rekli, da znate voziti avto, vendar ne znate parkirati. Iz lestvic nastajajo intervali, akordi, tonalitete itd., vse te pojme mimogrede razumete, ko enkrat dojamete kako je zgrajena lestvica.

GŠND: Tekom izobraževanja se naučimo samo osnovne lestvice dur in mol.

UČENJE IN IGRANJE PO NOTAH
(mit: učenje not je bedarija, note so najbolj dolgočasna stvar na svetu)

Mit o “težkih in nepotrebnih notah” je tako razširjen, da se jih boji skoraj vsak bodoči citrar, v glavnem pa logiko to razširjajo “inštruktorji”, ki tudi sami ne vedo kaj dosti o igranju citer.

Note v glasbi pomenijo enako, kot črke v govorni besedi. Vsi poznamo 25 črk abecede in s poznavanjem teh črk si lahko preberemo vse, kar si zaželimo. In nihče s tem nima problema.

Podobno je z notami, s tem da jih je samo 8 (oz. 12 poltonov). Torej lahko z 8 različnimi toni (skupaj z dodatki) lahko zapišemo ali zaigramo kompletno glasbeno zbirko, ki obstaja na svetu. Zdaj pa razmislite, se je vredno naučiti 8 not, da bi lahko sami “prebirali” vso svetovno glasbeno literaturo?

GŠND: Tekom izobraževanja vas naučimo samo osnovnega poznavanja not, tako da postanete “glasbeno pismeni”.

CITRAR V ENEM MESECU 
(mit: igranje citer se da naučiti v enem mesecu)

“Instant” citrarji, ki kot zvezde zasvetijo med nami – po pravilu še hitreje ugasnejo.

Kar se naučiš v enem mesecu, tudi pozabiš v enem mesecu. Brez tehničnih vaj leve in desne roke ne boste dovolj spretno ubirali pravilnih prijemov in igranje bo za vedno ostalo na začetniškem nivoju.

V enem mesecu se lahko naučite nekaj melodij s enostavno spremljavo. To pa je tudi vse.

učenje citer ubiralka

GŠND: Leto dni je glede na izkušnje optimalna doba, da se naučite igranja citer – “tako kot se spodobi”.

BOLJŠE RAZUMEVANJE GLASBE 
(mit: razumevanje glasbe nima zveze z mojim igranjem inštrumenta)

igranje citer po melodijskem delu

Razumevanje glasbe se poveča z znanjem igranja vsakega inštrumenta. To je nesporno, zato je zelo pomembno, koliko na začetku vložimo v igranje, saj so ravno glasbene osnove vir, iz katerega kasneje črpamo in gradimo nadaljnje spretnosti.

Velja pa tudi obratno. Večje razumevanje glasbe izboljša tudi naše igranje na inštrument. Nenadoma spregledamo, kako genialne rešitve so našli nekateri avtorji glasbe, čudimo se kreativnosti in sposobnosti starih mojstrov, pa tudi sami poizkušamo igrati to kar že znamo – vedno bolje.

GŠND: V letu in pol boste dobili zadovoljivo osnovo, da boste slišali glasbo tudi iz drugega zornega kota.

SAMOSTOJNO UČENJE CITER
(mit: sam se lahko naučim vsega, kar se lahko nauči nekdo v vodenem izobraževanju)

Obstaja nekaj literature, kjer praktično izveste skoraj vse, vendar je ta literatura nepovezana in je kot začetnik ne boste mogli “sestavljati” v celoto. Videli boste dele mozaika, ne pa celotne slike. Z dobro osnovo po zaključenem resnem izobraževanju, pa lahko tudi sami nadaljujete učenje igranja citer.

 

Če poznate lestvice in akorde boste bistveno bolje razumeli, kaj vam kažejo “tutorji” na “Youtubu” ali kje drugje.

GŠND: Pridobili boste dovolj dobro podlago, da boste sami razvijali “glasbeno žilico” v želeno smer.

PRIMERJAVA Z UČENJEM JEZIKA
Za konec pa naredimo za boljšo predstavo še primerjavo z učenjem jezika.

učenje citer na daljavo

Iz priročnikov se lahko se naučimo na pamet nekaj stavkov Španščine (dober dan, kje je ta ulica…), vendar s tem ne bomo znali govoriti Špansko. Žal tudi tistih nekaj stavkov, ki jih poznamo – običajno ne bomo potrebovali. Namesto oprijemljivega znanja se bomo verjetno osmešili v konkretni situaciji.

Veliko bolje je, da gremo na pravi tečaj (ne pet-urni temveč nekaj mesečni), kjer spoznamo osnove jezika in to znanje kasneje še sami nadgrajujemo z branjem, govorjenjem itd.

Enako je z igranjem inštrumenta. Lahko se naučite nekaj melodij iz “You tuba” ali po posluhu, vendar to ni pravo muziciranje, temveč zgolj mehansko ponavljanje tonov. Ko boste v družbi odigrali nekaj pesmi, ki jih znate na pamet boste morali odložiti inštrument. (Potem nekdo predlaga še kakšno pesem in velikokrat slišimo različne smešne izgovore).

GŠND: V Glasbeni šoli na daljavo vam za ceno “treh rezervoarjev bencina” ponujamo temeljito osnovo, iz katere boste lahko samostojno nadgrajevali svojo glasbena doživetja.

ZAKLJUČEK

Upoštevajoč vsa našteta dejstva smo pri “Glasbeni šoli na daljavo” natančno izluščili tisti del glasbene teorije, ki je nujno potreben za amatersko igranje inštrumenta, opustili pa smo ves “balast”, ki je predmet učenja v klasičnih glasbenih šolah, saj tega resnično ne boste potrebovali, če se nimate ambicij postati vrhunski glasbenik, ali pa se vpisati v srednjo glasbeno šolo in potem še naprej študirati.

Skratka; če želite nekoč profesionalno igrati v različnih zasedbah se morate brez dvoma vpisati v klasično glasbeno šolo. Če želite amatersko igrati svoj najljubši inštrument, pa vam močno priporočamo: osvojite trdne temelje, ki so osnova za pravilno igranje citer in brezkončno uživajte v glasbi. Odločitev pa je seveda – vaša.

Naročite paket že danes in po letu in pol si boste z nasmeškom dejali: 
Ja, splačalo se je!  🙂 

become part of our

vision

Talk To Us & We’ll Talk To You!