<meni> BOBNI:

MITI IN RESNICE O UČENJU IGRANJA BOBNOV

Se mar res lahko zadovoljivo naučimo igranja bobnov samostojno iz “Youtuba”, nasvetov iz forumov…?

Glede na razprave in vprašanja v različnih forumih razmišljamo v nadaljevanju tudi mi. Ni veliko govora in literature o tem, kako se je mogoče naučiti igranja bobnov, vseeno pa odgovorimo na nekatera vprašanja in si oglejmo nekaj novodobnih stereotipov.

TABLATURE IN ZAPISI 
(mit: igranja bobnov se lahko naučim kar “po posluhu” in ne rabim nikakršnih zapisov)

Zapisi so odličen pripomoček za začetnika, sploh takega, ki je brez glasbenega predznanja. Iz zapisa takoj spoznamo simetričnost (pri npr. sedem/četrtiskem taktu) in druge zakonitosti, ki vladajo pri osnovnih ritmih. Poleg tega začetniku olajšajo prvo negotovost.

GŠND (Glasbena šola na daljavo): Tekom izobraževanja ne poučujemo not temveč prikažemo uporabo poenostavljenega zapisa.

BOBNI IN DRUGI INŠTRUMENTI 
(mit: bobni nimajo zveze z drugimi inštrumenti, saj ne igrajo melodije)

Bobni so močno povezani z vsako skladbo, saj ima vsaka skladba svoj ritem. Zato so bobni so odlična  priložnost za vsakega, ki že igra določen inštrument, da svojo učinkovitost še dodatno poveča.

Znanje igranja bobnov nam odpre nov pogled na skladbe, ki smo jih do sedaj igrali z drugim inštrumentom. Poleg razumevanja ritmov pa poznavanje bobnov zagotovo poveča natančnost igranja inštrumenta ki ga že igramo, saj smo pozorni tudi na elemente skladbe, ki jim do sedaj nismo posvečali pozornosti.

bobnas se uči igranja bobnov

GŠND: Tekom izobraževanja prikažemo samostojno igranje in igranje na podlage znanih skladb.

ELEKTRONSKI BOBNI IN KLASIČNI BOBNI 
(mit: klasični bobni so edina “prava stvar”)

bobnarka igra na bobne

Večina bobnarjev prisega na klasične bobne. Se do določene mere strinjamo (razen v nekaterih glasbenih zvrsteh). Z igranjem na klasične bobne sicer dobimo dober občutek za odboj paličic, imajo poseben zvok, res je pravi užitek sesti za tak komplet.

Vendar pa imajo elektronski bobni to prednost, da jih imamo lahko v sobi in jih igramo tudi zvečer, ne da bi motili sosede. Tudi cena je danes že dostopna, saj se osnovni kompleti dobijo že za 450€.

GŠND: Tekom izobraževanja prikažemo igranje na klasičnih bobnih, vse prikazano pa velja tudi za elektronske bobne.

BOBNAR V ENEM MESECU 
(mit: igranja bobnov se da naučiti tudi v enem mesecu)

“Instant” bobnarji, ki kot zvezde zasvetijo med nami – po pravilu še hitreje ugasnejo. Kar se naučiš v enem mesecu, tudi pozabiš v enem mesecu. Na žalost – tako kažejo lastne, več kot 20 letne izkušnje. Brez tehničnih vaj in osvajanja nekaterih zakonitosti bo igranje bo za vedno ostalo na začetniškem nivoju. V enem mesecu se lahko naučite nekaj ritmov in enostavnih prehodov. To pa je tudi vse.

GŠND: Leto dni je glede na izkušnje optimalna doba, da se naučite igranja bobnov – “tako kot se spodobi”.

RAZUMEVANJE GLASBE
(mit: razumevanje glasbe nima zveze bobnanjem)

Razumevanje glasbe se poveča z znanjem igranja inštrumenta. To je nesporno, zato je zelo pomembno, koliko na začetku vložimo v igranje, saj so osnove tiste, iz katerih kasneje črpamo in gradimo nadaljnje spretnosti.

Velja pa tudi obratno. Več ko razumemo, bolje igramo. Nenadoma spregledamo, kako genialne rešitve so našli nekateri avtorji glasbe, čudimo se kreativnosti in sposobnosti starih mojstrov, pa tudi sami poizkušamo igrati to kar že znamo – vedno bolje.

GŠND: V letu in pol boste dobili zadovoljivo osnovo, da boste glasbo slišali tudi iz drugih zornih kotov.

SAMOSTOJNO UČENJE BOBNOV
(mit: sam se lahko naučim vsega, kar se lahko nauči nekdo v vodenem izobraževanju)

Obstaja nekaj literature, kjer praktično izveste veliko o bobnanju, vendar je ta literatura nepovezana in je kot začetnik ne boste mogli “sestavljati” v celoto. Videli boste dele mozaika, ne pa celotne slike.

Z dobro osnovo po zaključenem resnem izobraževanju, pa lahko tudi sami nadaljujete učenje igranja bobnov.

Če poznate osnovne ritme in prehode boste bistveno bolje razumeli, kaj vam kažejo na “Youtubu” in drugje.

bobnar igra na bobne po notah

GŠND: Pridobili boste dovolj dobro podlago, da boste sami razvijali “glasbeno žilico” v želeno smer.

PRIMERJAVA Z UČENJEM JEZIKA
Za konec pa naredimo za boljšo predstavo še primerjavo z učenjem jezika.

bobni za učenje na daljavo doma

Iz priročnikov se lahko se naučimo na pamet nekaj stavkov Španščine (dober dan, kje je ta ulica…), vendar s tem ne bomo znali govoriti Špansko. Žal tudi tistih nekaj stavkov, ki jih poznamo – običajno ne bomo potrebovali. Namesto oprijemljivega znanja se bomo verjetno osmešili v konkretni situaciji. Veliko bolje je, da gremo na pravi tečaj (ne pet-urni temveč nekaj mesečni), kjer spoznamo osnove jezika in to znanje kasneje še sami nadgrajujemo z branjem, govorjenjem itd.

Enako je z igranjem inštrumenta. Lahko se naučite nekaj melodij iz “You tuba” ali po posluhu, vendar to ni pravo muziciranje, temveč zgolj mehansko ponavljanje tonov. Ko boste v družbi odigrali nekaj pesmi, ki jih znate na pamet boste morali odložiti inštrument. (Potem nekdo predlaga še kakšno pesem in velikokrat slišimo različne smešne izgovore).

GŠND: V Glasbeni šoli na daljavo vam za ceno “treh rezervoarjev bencina” ponujamo temeljito osnovo, iz katere boste lahko samostojno nadgrajevali svojo glasbena doživetja.

ZAKLJUČEK

Upoštevajoč vsa našteta dejstva smo pri “Glasbeni šoli na daljavo” natančno izluščili tisti del glasbene teorije, ki je nujno potreben za amatersko igranje inštrumenta in petje, opustili pa smo ves “balast”, ki je predmet učenja v klasičnih glasbenih šolah, saj tega resnično ne boste potrebovali, če se nimate ambicij postati vrhunski glasbenik, ali pa se vpisati v srednjo glasbeno šolo in potem še naprej študirati.

Skratka; če želite nekoč igrati npr. v filharmoniji se morate brez dvoma vpisati v klasično glasbeno šolo. Če želite amatersko igrati svoj najljubši inštrument, pa vam močno priporočamo: osvojite trdne temelje, ki so osnova za pravilno igranje bobnov in brezkončno uživajte v glasbi. Odločitev pa je seveda – vaša.

Naročite paket že danes in po letu in pol si boste z nasmeškom dejali: 
Ja, splačalo se je!  🙂 

become part of our

vision

Talk To Us & We’ll Talk To You!