UČENJE IGRANJA BLOKFLAVTE - MITI IN RESNICE

Se mar res lahko zadovoljivo naučimo igranja blokflavte iz “Youtuba”, nasvetov iz forumov…?

Glede na razprave in vprašanja v različnih forumih razmišljamo v nadaljevanju tudi mi. Ni veliko govora in literature o tem, kako se je mogoče naučiti igranja blokflavte, vseeno pa odgovorimo na nekatera vprašanja in si oglejmo nekaj novodobnih stereotipov.

IGRANJE PO TABLATURAH 
(mit: igranja blokflavte se lahko naučim tudi iz tablatur in mi zato ni treba poznati not)

Tablature so odlično dopolnilo k pravemu notnemu sistemu. Povedo nam s katerim prstom zakrijemo in odkrijemo luknjo da zaigramo določen ton.

Tudi po tablaturah je mogoče za silo igrati – če že poznate melodijo, kljub temu pa so tablature samo dopolnilo k notnemu sistemu.

Tablature nam prikažejo samo informacijo o višini tona, ne pa tudi o trajanju, tako da se izključno samo s pomočjo tablatur inštrumenta ne da igrati, če pesmi ne poznate že od prej. Poleg tega je igranje po notah precej bolj pregledno.

punca se uči igrati kljunasto blok flavto

GŠND (Glasbena šola na daljavo): Tekom izobraževanja uporabljamo tablature samo kot pripomoček za razumevanje not.

NOTE IN LESTVICE
(mit: not in lestvic mi pa res ni treba znati, da bi lahko zaigral nekaj pesmi)

Mit o “težkih in nepotrebnih notah” je zelo razširjen, čeprav nam poznavanje not olajša delo in ne obratno. Je lažje povedati eno stran besedila na pamet ali ga preprosto prebrati? Podobno je v glasbi.

Note v glasbi pomenijo enako, kot črke v govorni besedi. Z 8 notami (skupaj z dodatki) lahko zapišemo ali zaigramo katerokoli skladbo. Vendar pa to še ni bistvo poznavanja not.

Iz not zgradimo lestvice, te pa so pomembne pri igranju. Saj je vsaka skladba sestavljena iz določene lestvice in že na osnovi lestvice lahko predvidimo težave, ki nas bodo čakale pri igranju določene skladbe.

GŠND: Tekom izobraževanja nas čaka osnovno spoznavanje not in pomembnih izrazov.

FLAVTIST V ENEM MESECU  
(mit: igranja blokflavte se da naučiti tudi v enem mesecu)

“Instant” flavtisti, ki kot zvezde zasvetijo med nami – po pravilu še hitreje ugasnejo. Kar se naučiš v enem mesecu, tudi pozabiš v enem mesecu. Na žalost – tako kažejo lastne, več kot 20 letne izkušnje. Brez uigrane leve in desne roke ne boste dovolj hitro ubirali pravilnih prijemov in igranje bo za vedno ostalo na začetniškem nivoju. V enem mesecu se lahko naučite začetniških melodij. To pa je tudi vse.

GŠND: Leto in pol je glede na izkušnje optimalna doba, da se naučite igranja flavte – “tako kot se spodobi”.

BOLJŠE RAZUMEVANJE GLASBE 
(mit: razumevanje glasbe nima zveze z mojim igranjem inštrumenta)

učenje igranja blok flavte v naravi

Razumevanje glasbe se poveča z znanjem igranja vsakega inštrumenta.

To je nesporno, zato je zelo pomembno, koliko na začetku vložimo v igranje, saj so ravno glasbene osnove vir, iz katerega kasneje črpamo in gradimo nadaljnje spretnosti.

Velja pa tudi obratno. Večje razumevanje glasbe izboljša tudi naše igranje na inštrument.

Nenadoma spregledamo, kako genialne rešitve so našli nekateri avtorji glasbe, čudimo se kreativnosti in sposobnosti starih mojstrov, pa tudi sami poizkušamo igrati to kar že znamo – vedno bolje.

GŠND: V letu in pol boste dobili zadovoljivo osnovo, da boste slišali glasbo tudi iz drugega zornega kota.

SAMOSTOJNO UČENJE BLOKFLAVTE
(mit: sam se lahko naučim vsega, kar se lahko nauči nekdo v vodenem izobraževanju)

Obstaja nekaj literature, kjer dobite nekaj informacij, vendar je ta literatura nepovezana in je kot začetnik ne boste mogli “sestavljati” v celoto.

Videli boste dele mozaika, ne pa celotne slike.

Z dobro osnovo po zaključenem resnem izobraževanju, pa lahko tudi sami nadaljujete učenje igranja blokflavte.

Če poznate lestvice in akorde boste bistveno bolje razumeli, kaj vam kažejo na “Youtubu” ali kje drugje.

fant igra kljunasto blok flavto

GŠND: Pridobili boste dovolj dobro podlago, da boste sami razvijali “glasbeno žilico” v želeno smer.

PRIMERJAVA Z UČENJEM JEZIKA
Za konec pa naredimo za boljšo predstavo še primerjavo z učenjem jezika.

blokflavta ali kljunasta flavta za igranje po notah

Iz priročnikov se lahko se naučimo na pamet nekaj stavkov Španščine (dober dan, kje  je ta ulica…), vendar s tem ne bomo znali govoriti Špansko. Žal tudi tistih nekaj stavkov, ki jih poznamo – običajno ne bomo potrebovali.Namesto oprijemljivega znanja se bomo verjetno osmešili v konkretni situaciji.

Veliko bolje je, da gremo na pravi tečaj (ne pet-urni temveč nekaj mesečni), kjer spoznamo osnove jezika in to znanje kasneje še sami nadgrajujemo z branjem, govorjenjem itd.

Enako je z igranjem inštrumenta. Lahko se naučite nekaj melodij iz “You tuba” ali po posluhu, vendar to ni pravo muziciranje, temveč zgolj mehansko ponavljanje tonov. Ko boste v družbi odigrali nekaj pesmi, ki jih znate na pamet boste morali odložiti inštrument. (Potem nekdo predlaga še kakšno pesem in velikokrat slišimo različne smešne izgovore).

GŠND: V Glasbeni šoli na daljavo vam za ceno “štirih rezervoarjev bencina” ponujamo temeljito osnovo, iz katere boste lahko samostojno nadgrajevali svojo glasbena doživetja.

ZAKLJUČEK

Upoštevajoč vsa našteta dejstva smo pri “Glasbeni šoli na daljavo” natančno izluščili tisti del glasbene teorije, ki je nujno potreben za amatersko igranje inštrumenta in petje, opustili pa smo ves “balast”, ki je predmet učenja v klasičnih glasbenih šolah, saj tega resnično ne boste potrebovali, če se nimate ambicij postati vrhunski glasbenik, ali pa se vpisati v srednjo glasbeno šolo in potem še naprej študirati.

Skratka; če želite nekoč igrati npr. v filharmoniji se morate brez dvoma vpisati v klasično glasbeno šolo. Če želite amatersko igrati svoj najljubši inštrument, pa vam močno priporočamo: osvojite trdne temelje, ki so osnova za pravilno igranje blokflavte in brezkončno uživajte v glasbi. Odločitev pa je seveda – vaša.

Naročite paket že danes in po letu in pol si boste z nasmeškom dejali: 
Ja, splačalo se je!  🙂 

become part of our

vision

Talk To Us & We’ll Talk To You!