UČENJE IGRANJA BAS KITARE - MITI IN RESNICE

Se mar res lahko zadovoljivo naučimo igranja kitare iz tablatur, “Youtuba”, nasvetov iz forumov…??

Glede na veliko število razprav v različnih forumih, želimo v nadaljevanju natočiti čistega vina vsem, ki namenoma zavajajo ali pa so tudi sami zavedeni glede tega, kako se je mogoče naučiti igranja bas kitare. Pa si oglejmo nekaj novodobnih stereotipov.

BAS KITARA JE MANJVREDEN INŠTRUMENT!?
(mit: bas kitara je prelahka za igranje, baskitaristi so v bandu zapostavljeni)

Nikakor! Dobri baskitaristi ustvarijo neprecenljivo ozračje in so nezamenljiva podpora pri igranju celega ansambla ali orkestra.

Res je, da se nekaj osnovnih tonov ni težko naučiti, vendar pa se znanje bas kitare na tej točki šele začne.

Odlični basisti običajno obvladajo tudi kitaro ali kakšen drug inštrument, saj si tako lažje predstavljajo harmonije oz. izhodišča za svoje igranje.

Kljub vsemu pa običajno obstaja pomanjkanje dobrih basistov, saj se prenekateri bodoči glasbenik raje odloči za kitaro.

učenje igranje bas kitare

Zato je ena velikih prednosti baskitaristov – da si sami sami izbirajo ansambel “po svoji meri”.

GŠND (Glasbena šola na daljavo): Tekom izobraževanja spoznamo osnovna izhodišča za samostojno igranje bas kitare.

UČENJE IN IGRANJE PO NOTAH
(mit: učenje not za bas kitaro je “brez veze”)

Mit o “težkih in nepotrebnih notah” je tako razširjen, da se jih boji skoraj vsak bodoči baskitarist, v glavnem pa logiko to razširjajo “inštruktorji”, ki tudi sami ne vedo kaj dosti o igranju kitare.

Note v glasbi pomenijo enako, kot črke v govorni besedi. Vsi poznamo 25 črk abecede in s poznavanjem teh črk si lahko preberemo vse, kar si zaželimo. In nihče s tem nima problema.

Podobno je z notami, s tem da jih je samo 8 (oz. 12 poltonov). Torej lahko z 8 različnimi toni (skupaj z dodatki) lahko zapišemo ali zaigramo kompletno glasbeno zbirko, ki obstaja na svetu. Zdaj pa razmislite, se je vredno naučiti 8 not, da bi lahko sami “prebirali” vso svetovno glasbeno literaturo?

GŠND: Tekom izobraževanja vas naučimo samo osnovnega poznavanja not, tako da postanete “glasbeno pismeni”.

LESTVICE NISO POMEMBNE! 
(mit: lestvice mi pa res ni treba znati, da bi lahko zaigral nekaj pesmi na bas kitari)

basist se uči igrati bas kitaro doma

Vendar pa zgoraj zapisano še ni bistvo poznavanja not.

Iz različnih not sestavimo lestvice. Glasbena lestvica pa je osnova za razumevanje glasbe. Zakaj se srbska narodno zabavna glasba razlikuje od slovenske?

Zakaj “blues” zveni drugače kot “roc&roll”? Takoj prepoznamo da gre za drugačno glasbo, ne vemo pa, da vse to izhaja iz različnih lestvic. Neka pesem lahko deluje žalostno, druga pa strumno in veselo samo zaradi duro ve ali molove lestvice.

Bistvo je skrito v lestvici. Če kot baskitarist ne znate zaigrati vsaj durove in molove lestvice – ne znate kaj dosti. Žal je to tako, kot bi rekli, da znate voziti avto, vendar ne znate parkirati. Iz lestvic nastajajo intervali, akordi, tonalitete itd., vse te pojme mimogrede razumete, ko enkrat dojamete kako je zgrajena lestvica.

GŠND: Tekom izobraževanja se naučimo samo osnovne lestvice dur in mol.

TEHNIKA IGRANJA BAS KITARE
(mit: moja tehnika je najboljša, ostale so manjvredne)

Obstaja veliko tehnik igranja bas kitare, vendar je pomembno, katero zvrst glasbe igramo. Določene glasbe ne morete igrati s trzalico, nekatere pesmi pa boste večinoma težje igrali s prsti. Torej ni najboljše tehnike, kot nekateri “mojstri” radi svetujejo, so samo različne tehnike igranja, ki so bolj ali manj primerne za določeno zvrst igranja. Najbolje je, da se naučite več tehnik in uporabljate tisto ki vam ugaja.

GŠND: Tekom izobraževanja prikažemo več tehnik igranja, tako da si lahko sami izberete vašo najljubšo.

BASKITARIST V ENEM MESECU 
(mit: igranje bas kitare se da naučiti tudi v enem mesecu)

“Instant” bas kitaristi, ki kot zvezde zasvetijo med nami – po pravilu še hitreje ugasnejo. Kar se naučiš v enem mesecu, tudi pozabiš v enem mesecu.

Na žalost – tako kažejo lastne, več kot 20 letne izkušnje.

Res je, da se je nekaj tonov na bas kitari mogoče kar hitro naučiti. To pa je tudi vse. Bistvo igranja bas kitare pa je – poslušanje.

Tiho in glasno igranje, prehodi, šablone, poltoni in druge spretnosti pa moramo spoznavati kar nekaj časa.

igranje bas kitare po notah na domu na daljavo

GŠND: Leto dni je glede na izkušnje optimalna doba, da se naučite igranja bas kitare – “tako kot se spodobi”.

SAMOSTOJNO UČENJE BAS KITARE 
(mit: sam se lahko naučim vsega, kar se lahko nauči nekdo v vodenem izobraževanju)

Obstaja ogromno literature, kjer praktično izveste skoraj vse, vendar je ta literatura nepovezana in je kot začetnik ne boste mogli “sestavljati” v celoto. Videli boste dele mozaika, ne pa celotne slike. Z dobro osnovo po zaključenem resnem izobraževanju, pa lahko tudi sami nadaljujete učenje igranja kitare.

Če poznate lestvice in akorde boste bistveno bolje razumeli, kaj vam kažejo “tutorji” na “Youtubu” ali kje drugje.

GŠND: Pridobili boste dovolj dobro podlago, da boste sami razvijali “glasbeno žilico” v želeno smer.

PRIMERJAVA Z UČENJEM JEZIKA
Za konec pa naredimo za boljšo predstavo še primerjavo z učenjem jezika.

bas kitare igranje s prsti

z priročnikov se lahko se naučimo na pamet nekaj stavkov Španščine (dober dan, kje  je ta ulica…), vendar s tem ne bomo znali govoriti Špansko. Žal tudi tistih nekaj stavkov, ki jih poznamo – običajno ne bomo potrebovali. Namesto oprijemljivega znanja se bomo verjetno osmešili v konkretni situaciji.

Veliko bolje je, da gremo na pravi tečaj (ne pet-urni temveč nekaj mesečni), kjer spoznamo osnove jezika in to znanje kasneje še sami nadgrajujemo z branjem, govorjenjem itd.

Enako je z igranjem inštrumenta. Lahko se naučite nekaj melodij iz “You tuba” ali po posluhu, vendar to ni pravo muziciranje, temveč zgolj mehansko ponavljanje tonov. Ko boste v družbi odigrali nekaj pesmi, ki jih znate na pamet boste morali odložiti inštrument. (Potem nekdo predlaga še kakšno pesem in velikokrat slišimo različne smešne izgovore).

GŠND: V Glasbeni šoli na daljavo vam za ceno “treh rezervoarjev bencina” ponujamo temeljito osnovo, iz katere boste lahko samostojno nadgrajevali svojo glasbena doživetja.

ZAKLJUČEK

Upoštevajoč vsa našteta dejstva smo pri “Glasbeni šoli na daljavo” natančno izluščili tisti del glasbene teorije, ki je nujno potreben za amatersko igranje inštrumenta in petje, opustili pa smo ves “balast”, ki je predmet učenja v klasičnih glasbenih šolah, saj tega resnično ne boste potrebovali, če se nimate ambicij postati vrhunski glasbenik, ali pa se vpisati v srednjo glasbeno šolo in potem še naprej študirati.

Skratka; če želite nekoč igrati npr. v filharmoniji se morate brez dvoma vpisati v klasično glasbeno šolo. Če želite amatersko igrati svoj najljubši inštrument, pa vam močno priporočamo: osvojite trdne temelje, ki so osnova za pravilno igranje bas kitare in brezkončno uživajte v glasbi. Odločitev pa je seveda – vaša.

Naročite paket že danes in po letu in pol si boste z nasmeškom dejali: 
Ja, splačalo se je!  🙂 

become part of our

vision

Talk To Us & We’ll Talk To You!