MITI IN RESNICE O UČENJU IGRANJA KITARE

Se mar res lahko zadovoljivo naučimo igranja kitare iz tablatur, “Youtuba”, nasvetov iz forumov…?

Glede na veliko število razprav v različnih forumih, želimo v nadaljevanju natočiti čistega vina vsem, ki namenoma zavajajo ali pa so tudi sami zavedeni glede tega, kako se je mogoče naučiti igranja kitare. Pa si oglejmo nekaj novodobnih stereotipov.

IGRANJE PO TABLATURAH  
(mit: kitare se lahko naučim iz tablatur in mi ni treba poznati not ter podobne navlake)

Tablature so odlično dopolnilo k pravemu notnemu sistemu. Povedo nam s katerim prstom na kateri struni se zaigra določen ton. Tudi po tablaturah je mogoče za silo igrati – če že poznate melodijo, kljub temu pa so tablature samo dopolnilo k notnemu sistemu.

Če si pogledate npr. “Guitar pro” ali podobne resne programe boste videli, je res tako. Žal nam tablature prikažejo samo informacijo o višini tona, ne pa tudi o trajanju, tako da se izključno samo s pomočjo tablatur inštrumenta ne da igrati, če pesmi ne poznate že od prej.

GŠND (Glasbena šola na daljavo): Tekom izobraževanja uporabljamo tablature samo kot pripomoček za razumevanje not.

UČENJE IN IGRANJE PO NOTAH
(mit: učenje not za kitaro je “brez veze”, note so najbolj dolgočasna stvar na svetu)

učenje igranje kitare

Mit o “težkih in nepotrebnih notah” je tako razširjen, da se jih boji skoraj vsak bodoči kitarist, v glavnem pa logiko to razširjajo “inštruktorji”, ki tudi sami ne vedo kaj dosti o igranju kitare.

Note v glasbi pomenijo enako, kot črke v govorni besedi. Vsi poznamo 25 črk abecede in s poznavanjem teh črk si lahko preberemo vse, kar si zaželimo. In nihče s tem nima problema.

Podobno je z notami, s tem da jih je samo 8 (oz. 12 poltonov). Torej lahko z 8 različnimi toni (skupaj z dodatki) lahko zapišemo ali zaigramo kompletno glasbeno zbirko, ki obstaja na svetu.

Zdaj pa razmislite, se je vredno naučiti 8 not, da bi lahko sami “prebirali” vso svetovno glasbeno literaturo? 😉

GŠND: Tekom izobraževanja vas naučimo samo osnovnega poznavanja not, tako da postanete “glasbeno pismeni”.

LESTVICE NISO POMEMBNE! 
(mit: lestvice mi pa res ni treba znati, da bi lahko zaigral nekaj pesmi na kitari)

Vendar pa zgoraj zapisano še ni bistvo poznavanja not! Iz različnih not sestavimo lestvice. Glasbena lestvica pa je osnova za razumevanje glasbe. Zakaj se srbska narodno zabavna glasba razlikuje od slovenske? Zakaj “blues” zveni drugače kot “roc&roll”?

Takoj prepoznamo da gre za drugačno glasbo, ne vemo pa, da vse to izhaja iz različnih lestvic. Neka pesem lahko deluje žalostno, druga pa strumno in veselo samo zaradi durove ali molove lestvice.

Bistvo je skrito v lestvici. Če kot kitarist ne znate zaigrati vsaj durove in molove lestvice – ne znate kaj dosti. Žal je to tako, kot bi rekli, da znate voziti avto, vendar ne znate parkirati. Iz lestvic nastajajo intervali, akordi, tonalitete itd., vse te pojme mimogrede razumete, ko enkrat dojamete kako je zgrajena lestvica.

GŠND: Tekom izobraževanja se naučimo samo osnovne lestvice dur in mol.

TEHNIKA IGRANJA KITARE
(mit: moja tehnika igranja kitare je najboljša, ostale tehnike igranja so manjvredne)

Obstaja veliko tehnik igranja kitare, vendar je pomembno, katero zvrst glasbe igramo. Klasične glasbe ne morete igrati s trzalico, solo kitaro pa boste večinoma težje igrali s prsti.

Torej ni najboljše tehnike, kot nekateri “mojstri” radi svetujejo, so samo različne tehnike igranja, ki so bolj ali manj primerne za določeno zvrst igranja.

Najbolje je, da se naučite več tehnik in uporabljate tisto ki vam ugaja.

igranje kitare z akordi v naravi

GŠND: Tekom izobraževanja prikažemo več tehnik igranja, tako da si lahko sami izberete vašo najljubšo.

KITARIST V ENEM MESECU 
(mit: igranje kitare se da naučiti tudi v enem mesecu)

očka uči igrati kitaro hčerko z akordi

“Instant” kitaristi, ki kot zvezde zasvetijo med nami – po pravilu še hitreje ugasnejo. Kar se naučiš v enem mesecu, tudi pozabiš v enem mesecu.

Na žalost – tako kažejo lastne, več kot 20 letne izkušnje.

Brez tehničnih vaj leve in desne roke ne boste dovolj hitro ubirali pravilnih prijemov in igranje bo za vedno ostalo na začetniškem nivoju.

V enem mesecu se lahko naučite nekaj akordov in nekaj “riffov”. To pa je tudi vse.

GŠND: Leto in pol je po naših izkušnjah optimalna doba, da se naučite igranja kitare – “tako kot se spodobi”.

BOLJŠE RAZUMEVANJE GLASBE 
(mit: razumevanje glasbe nima zveze z mojim igranjem inštrumenta)

Razumevanje glasbe se poveča z znanjem igranja vsakega inštrumenta. To je nesporno, zato je zelo pomembno, koliko na začetku vložimo v igranje, saj so ravno glasbene osnove vir, iz katerega kasneje črpamo in gradimo nadaljnje spretnosti.

Velja pa tudi obratno. Večje razumevanje glasbe izboljša tudi naše igranje na inštrument. Nenadoma spregledamo, kako genialne rešitve so našli nekateri avtorji glasbe, čudimo se kreativnosti in sposobnosti starih mojstrov, pa tudi sami poizkušamo igrati to kar že znamo – vedno bolje.

GŠND: V letu in pol boste dobili zadovoljivo osnovo, da boste slišali glasbo tudi iz drugega zornega kota.

SAMOSTOJNO UČENJE KITARE 
(mit: sam se lahko naučim vsega, kar se lahko nauči nekdo v vodenem izobraževanju)

Obstaja ogromno literature, kjer praktično izveste skoraj vse, vendar je ta literatura nepovezana in je kot začetnik ne boste mogli “sestavljati” v celoto. Videli boste dele mozaika, ne pa celotne slike.

Z dobro osnovo po zaključenem resnem izobraževanju, pa lahko tudi sami nadaljujete učenje igranja kitare.

Če poznate lestvice in akorde boste bistveno bolje razumeli, kaj vam kažejo “tutorji” na “Youtubu” ali kje drugje.

moški igra kitare ženski

GŠND: Pridobili boste dovolj dobro podlago, da boste sami razvijali “glasbeno žilico” v želeno smer.

PRIMERJAVA Z UČENJEM JEZIKA
Za konec pa naredimo za boljšo predstavo še primerjavo z učenjem jezika.

električna kitara akordi

Iz priročnikov se lahko se naučimo na pamet nekaj stavkov Španščine (dober dan, kje je ta ulica…), vendar s tem ne bomo znali govoriti Špansko. Žal tudi tistih nekaj stavkov, ki jih poznamo – običajno ne bomo potrebovali.

Namesto oprijemljivega znanja se bomo verjetno osmešili v konkretni situaciji.

Veliko bolje je, da gremo na pravi tečaj (ne pet-urni temveč nekaj mesečni), kjer spoznamo osnove jezika in to znanje kasneje še sami nadgrajujemo z branjem, govorjenjem itd.

Enako je z igranjem inštrumenta ali petjem. Lahko se naučite nekaj melodij iz “You tuba” in tablatur, vendar to ni pravo muziciranje, temveč zgolj mehansko ponavljanje tonov. Ko boste v družbi odigrali ali zapeli nekaj pesmi, ki jih znate na pamet boste morali odložiti inštrument. (Potem nekdo predlaga še kakšno pesem in velikokrat slišimo različne smešne izgovore).

Poleg tega se boste o glasbi s poznavanjem osnovnih pojmov lahko pogovarjali popolnoma drugače kot prej.

GŠND: V Glasbeni šoli na daljavo vam za ceno “petih rezervoarjev bencina” ponujamo temeljito osnovo, iz katere boste lahko samostojno nadgrajevali svojo glasbena doživetja.

ZAKLJUČEK

Upoštevajoč vsa našteta dejstva smo pri “Glasbeni šoli na daljavo” natančno izluščili tisti del glasbene teorije, ki je nujno potreben za amatersko igranje inštrumenta in petje, opustili pa smo ves “balast”, ki je predmet učenja v klasičnih glasbenih šolah, saj tega resnično ne boste potrebovali, če se nimate ambicij postati vrhunski glasbenik, ali pa se vpisati v srednjo glasbeno šolo in potem še naprej študirati.

Skratka; če želite nekoč igrati npr. v filharmoniji se morate brez dvoma vpisati v klasično glasbeno šolo. Če želite amatersko igrati svoj najljubši inštrument, pa vam močno priporočamo: osvojite trdne temelje, ki so osnova za pravilno igranje kitare in brezkončno uživajte v glasbi. Odločitev pa je seveda – vaša.

Naročite paket že danes in po letu in pol si boste z nasmeškom dejali: 
Ja, splačalo se je!  🙂 

become part of our

vision

Talk To Us & We’ll Talk To You!