MITI IN RESNICE O UČENJU IGRANJA KLAVIRSKE HARMONIKE

Se mar res lahko zadovoljivo naučimo igranja klavirske harmonike samostojno iz pesmaric, “Youtuba”, nasvetov iz forumov…??

Glede na veliko število razprav v različnih forumih razmišljamo v nadaljevanju tudi mi. Veliko je govora o tem, kako se je mogoče naučiti igranja klavirske harmonike. Pa si oglejmo nekaj novodobnih stereotipov.

KLAVIRSKA HARMONIKA IN NARODNOZABAVNA GLASBA 
(mit: klavirska harmonika se uporablja samo v narodno-zabavni glasbi)

Klavirska harmonika se za razliko od diatonične uporablja v vseh zvrsteh glasbe. Tudi učenje se močno razlikuje od diatonične, saj imamo pri igranju na razpolago tone in poltone, tako kot pri npr. klavirju.

To pomeni, da lahko na klavirsko harmoniko zaigramo vse melodije, pisane tudi za druge inštrumente, praktično v vseh zvrsteh glasbe.

Samo pomislite, kolikokrat se harmonika pojavi v italijanski “kanconi” ali pa npr. francoskem “šansonu”, pa boste videli da nabor pesmi veliko širši od narodno zabavne glasbe.

učenje igranje klavirske harmonike

GŠND (Glasbena šola na daljavo): Tekom izobraževanja se naučimo veliko narodnih, narodnozabavnih in drugih skladb.

UČENJE IN IGRANJE PO NOTAH
(mit: učenje not za harmoniko je bedarija in to je najbolj dolgočasna stvar na svetu)

ženska igra klavirsko harmoniko

Mit o “težkih in nepotrebnih notah” je tako razširjen, da se jih boji skoraj vsak bodoči harmonikar, v glavnem pa logiko to razširjajo “inštruktorji”, ki tudi sami ne vedo kaj dosti o igranju harmonike. Note v glasbi pomenijo enako, kot črke v govorni besedi. Vsi poznamo 25 črk abecede in s poznavanjem teh črk si lahko preberemo vse, kar si zaželimo. In nihče s tem nima problema.

Podobno je z notami, s tem da jih je samo 8 (oz. 12 poltonov). Torej lahko z 8 različnimi toni (skupaj z dodatki) lahko zapišemo ali zaigramo kompletno glasbeno zbirko, ki obstaja na svetu.

Zdaj pa razmislite, se je vredno naučiti 8 not, da bi lahko sami “prebirali” vso svetovno glasbeno literaturo?

GŠND: Tekom izobraževanja vas naučimo samo osnovnega poznavanja not, tako da postanete “glasbeno pismeni”.

HARMONIKAR V ENEM MESECU 
(mit: igranje klavirske harmonike se da naučiti tudi v enem mesecu ali pa celo prej)

“Instant” harmonikarji, ki kot zvezde zasvetijo med nami – po pravilu še hitreje ugasnejo. Kar se naučiš v enem mesecu, tudi pozabiš v enem mesecu. Na žalost – tako kažejo lastne, več kot 20 letne izkušnje.

Brez tehničnih vaj leve in desne roke ne boste dovolj hitro ubirali pravilnih prijemov in igranje bo za vedno ostalo na začetniškem nivoju. V enem mesecu se lahko naučite nekaj melodij in basov. To pa je tudi vse.

GŠND: Leto in pol je glede na izkušnje optimalna doba, da se naučite igranja klavirske harmonike – “tako kot se spodobi”.

LESTVICE NISO POMEMBNE! 
(mit: lestvice mi pa res ni treba znati, da bi lahko zaigral nekaj pesmi na klavirski harmoniki)

fant osvaja punce s harmoniko

Vendar pa zgoraj zapisano še ni bistvo poznavanja not. Iz različnih not sestavimo lestvice. Glasbena lestvica pa je osnova za razumevanje glasbe.

Zakaj se srbska narodno zabavna glasba razlikuje od slovenske? Zakaj “blues” zveni drugače kot “roc&roll”?

Takoj prepoznamo da gre za drugačno glasbo, ne vemo pa, da vse to izhaja iz različnih lestvic. Neka pesem lahko deluje žalostno, druga pa strumno in veselo samo zaradi durove ali molove lestvice.

Bistvo je skrito v lestvici. Če kot harmonikar ne znate zaigrati vsaj durove in molove lestvice – ne znate kaj dosti. Žal je to tako, kot bi rekli, da znate voziti avto, vendar ne znate parkirati. Iz lestvic nastajajo intervali, akordi, tonalitete itd., vse te pojme mimogrede razumete, ko enkrat dojamete kako je zgrajena lestvica.

GŠND: Tekom izobraževanja se naučimo samo osnovne lestvice dur in mol.

BOLJŠE RAZUMEVANJE GLASBE
(mit: razumevanje glasbe nima posebne zveze z mojim igranjem inštrumenta)

Razumevanje glasbe se poveča z znanjem igranja vsakega inštrumenta. To je nesporno, zato je zelo pomembno, koliko na začetku vložimo v igranje, saj so ravno glasbene osnove vir, iz katerega kasneje črpamo in gradimo nadaljnje spretnosti.

Velja pa tudi obratno. Večje razumevanje glasbe izboljša tudi naše igranje na inštrument. Nenadoma spregledamo, kako genialne rešitve so našli nekateri avtorji glasbe, čudimo se kreativnosti in sposobnosti starih mojstrov, pa tudi sami poizkušamo igrati to kar že znamo – vedno bolje.

učenje igranje harmonike po notah

GŠND: V letu in pol boste dobili zadovoljivo osnovo, da boste slišali glasbo tudi iz drugega zornega kota.

SAMOSTOJNO UČENJE KLAVIRSKE HARMONIKE
(mit: sam se lahko naučim vsega, kar se lahko nauči nekdo v vodenem izobraževanju)

Obstaja nekaj literature, kjer praktično izveste skoraj vse, vendar je ta literatura nepovezana in je kot začetnik ne boste mogli “sestavljati” v celoto. Videli boste dele mozaika, ne pa celotne slike.

Z dobro osnovo po zaključenem resnem izobraževanju, pa lahko tudi sami nadaljujete učenje igranja klavirske harmonike. Če poznate lestvice in akorde boste bistveno bolje razumeli, kaj vam kažejo “tutorji” na “Youtubu” ali kje drugje.

GŠND: Pridobili boste dovolj dobro podlago, da boste sami razvijali “glasbeno žilico” v želeno smer.

PRIMERJAVA Z UČENJEM JEZIKA
Za konec pa naredimo za boljšo predstavo še primerjavo z učenjem jezika.

melodijski del harmonike

Iz priročnikov se lahko se naučimo na pamet nekaj stavkov Španščine (dober dan, kje je ta ulica…), vendar s tem ne bomo znali govoriti Špansko. Žal tudi tistih nekaj stavkov, ki jih poznamo – običajno ne bomo potrebovali. Namesto oprijemljivega znanja se bomo verjetno osmešili v konkretni situaciji.

Veliko bolje je, da gremo na pravi tečaj (ne pet-urni temveč nekaj mesečni), kjer spoznamo osnove jezika in to znanje kasneje še sami nadgrajujemo z branjem, govorjenjem itd.

Enako je z igranjem inštrumenta. Lahko se naučite nekaj melodij iz “You tuba” ali po posluhu, vendar to ni pravo muziciranje, temveč zgolj mehansko ponavljanje tonov. Ko boste v družbi odigrali nekaj pesmi, ki jih znate na pamet boste morali odložiti inštrument. (Potem nekdo predlaga še kakšno pesem in velikokrat slišimo različne smešne izgovore).

GŠND: V Glasbeni šoli na daljavo vam za ceno “petih rezervoarjev bencina” ponujamo temeljito osnovo, iz katere boste lahko samostojno nadgrajevali svojo glasbena doživetja.

ZAKLJUČEK

Upoštevajoč vsa našteta dejstva smo pri “Glasbeni šoli na daljavo” natančno izluščili tisti del glasbene teorije, ki je nujno potreben za amatersko igranje inštrumenta in petje, opustili pa smo ves “balast”, ki je predmet učenja v klasičnih glasbenih šolah, saj tega resnično ne boste potrebovali, če se nimate ambicij postati vrhunski glasbenik, ali pa se vpisati v srednjo glasbeno šolo in potem še naprej študirati.

Skratka; če želite nekoč igrati npr. v filharmoniji se morate brez dvoma vpisati v klasično glasbeno šolo. Če želite amatersko igrati svoj najljubši inštrument, pa vam močno priporočamo: osvojite trdne temelje, ki so osnova za pravilno igranje harmonike in brezkončno uživajte v glasbi. Odločitev pa je seveda – vaša.

Naročite paket že danes in po letu in pol si boste z nasmeškom dejali: 
Ja, splačalo se je!  🙂 

become part of our

vision

Talk To Us & We’ll Talk To You!